Gastenboek

Wij horen graag van jou! Wat is voor jou de waarde van de Schwienswei? Wanneer kom je er en waarom? Wat vind je van de plannen om er 330 vakantiehuisjes omheen te bouwen? Wat vind je van het alternatieve plan om de 22 hectare van het voormalig CIOS terrein (ookwel ESCS terrein) juist bij de Schwienswei te trekken en daar de natuur de vrijheid te geven samn met ruimte voor wandelen en recreatie voor de inwoners van Sittard-Geleen? Laat het ons weten. 
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht telt elke stem hier mee. Hoe meer steun voor "Een beter plan voor de Schwienswei" des te groter de kans dat we een meerderheid van de gemeenteraad zo ver krijgen dat de Schwienswei in bescherming nemen.  


Inge

Ik wandel geregeld hier met mijn hond... heerlijk.
Eeuwig zonde om dit op te offeren aan vakantiehuisjes.
Zoveel natuur is er niet in deze omgeving, dus we moeten hier heel zuinig op zijn.
Juist in deze tijd zou de natuur op nummer 1 moeten staan, op allerlei vlakken wordt hier, terecht, steeds naar verwezen.... En dan wel dit mooie stukje natuur te grabbel gooien... Nee, slecht idee!

21 juni 2023 17:12

youp raaijmakers

Ik wil graag mijn standpunt delen over de Schweinswei en de waarde ervan voor onze gemeenschap en het milieu. Het is belangrijk om dit gebied te behouden voor toekomstige generaties.

Het sluiten van het zwembad is ook gunstig voor de natuurnen moet megenomen worden. Hierdoor kunnen we de natuurlijke balans herstellen en beschermen, en de flora en fauna laten gedijen.

Grootschalige evenementen zoals gove garden moeten niet langer plaatsvinden in de Schweinswei. Laten we alternatieve locaties zoeken waar deze evenementen kunnen plaatsvinden zonder de fragiele balans van de Schweinswei te verstoren.

Voor het vakantiepark moeten we een geschikte alternatieve locatie vinden die aan de behoeften van de gemeenschap voldoet en het unieke karakter van de Schweinswei respecteert. aangezien het goed is voor de ecomomie

Laren we ons gezamenlijk inzetten voor het behoud van de Schweinswei en haar natuurlijke omgeving. Door verantwoorde keuzes te maken en respect te tonen voor de natuur,

19 juni 2023 23:13

Roy Boels

Ik ben ruim 30 jaar geleden een bezoeker van de Schwienswei. Eerst als visser. Er werden toe nog de nodige inheemse vissen gevangen. Het water was door de vele waterplanten en het helderheid moeilijk te bevissen. Maar ik zat hier heel er naar mijn zin langs het water. De rust en kleuren... genietend van die ree, heel vroeg in de ochtend. De fel blauwe flits van de ijsvogel, de spechten hoog in de bomen en langs de oever een grote gele kwikstaart. Naderhand heb ik een gezinnetje gesticht in Sittard Oost en was ik meerdere keren in de week in de Schwienswei te vinden. Mijn dochter (geboren in 2010) is hier praktisch opgegroeid en heb haar zo meegenomen in de natuurbeleving.
Een jaar of wat geleden werden mijn herinneringen aan de oorlog in Bosnië (ik ben oud beroepsmilitair) te veel. Een van de belangrijkste manieren om tot rust te komen is te wandelen in oa de Wei. Dat heeft enorm bijgedragen aan mijn herstel.
Laat dit gebied behouden blijven. Voor nu en de mensen na ons.

09 februari 2023 14:05

Fred Roelofs

Ik loop regelmatig een hardlooprondje van ca. 5 km. Leuk stukje bos in combinatie met Parkbos is het net een leuk rondje. Echter het is maar een klein gebied en een uitbreiding zo welkom zijn om de biodiversiteit te beschermen. Dat is hard nodig gezien de recente nieuwsberichten. Dus goede verantwoordelijke besluiten moeten genomen worden ook als deze ten koste gaan van economische groei. Als hardloper zie ik dat de natuur zienderogen achteruit gaat. Ben al blij als een mus tegenkom. Het bos schreeuwd om groei de goede groei wel te verstaan.

22 december 2022 19:34

Fred Roelofs

De Schwienswei is een ook zo'n stukje natuur wat je met rust moet laten. Het is maar 97 hectare groot en volgens het laatste plan van smart -property komen er zo'n 210 eco-lodges. Dat komt neer op ca. 10% van het hele gebied. De ontwikkelaar zegt te geloven in een duurzame leefwereld (zie de site). De huidige tijdsgeest vraagt inderdaad om meer duurzaamheid. Hopelijk is nog niet alles in kannen en kruiken. Zou tegen de meerderheid van de gemeenteraad willen zeggen om nog eens goed in te lezen voordat er een definitief besluit komt. Er zijn echt betere alternatieven, zoals die van Wij Schwienswei heb gelezen. Blijf met elkaar in gesprek en komt tot een goed plan zodat het de biodiversiteit ten goede komt.. Ik zelf geniet van de bijna wekelijkse hardlooprondjes die ik in de Schwienswei maak met een stukje Parkbos Millen (20 hectare) erbij. Op de heuvel in wording geniet ik dan even van de prachtige vergezichten over Sittard en het natuurgebied Tüddener Fern.

22 december 2022 19:07

Pat

Nieuwe plan voor de Schwienswei geweldig.
In Heerlen had men het idee landgoed Ter Worm om te toveren tot bungalowpark. Door protesten van de bevolking is het niet door gegaan..
Er is nu een prachtig wandel en natuurgebied ontstaan.
Een zeer goed idee van de schwienswei ook zo een mooi gebied te maken.

22 november 2022 20:07

Marlies Renkens

Het is een fantastisch gebied om heerlijk effe met je kleine viervoeter een uurtje (of langer) te wandelen.
In de Herfst met die prachtige kleuren in de bomen, het ritselen van de bladeren onder je voeten enhet geluid van de vogels.
Dat is effe afschakelen van alle beslommeringen van alle dag!!
Geneit van 't leave zolang es ze kins,
Maak spjas en plezeer, doe leavs toch mer ehns!!!!
🐶🐕🍀🌿🍂🍁🍀

27 oktober 2022 16:51

Pepels

Triest dat het uberhaupt een discussie is. De schwienswei is een prachtig stukje natuurgebied met een grote diversiteit aan fauna en flora. Ik kom er iedere dag met de hond en geniet van de stilte en de natuur. Ben er iedere dag nog verbaasd over dat je je op het platteland ver van de stad waant terwijl het direct tegen de stad ligt. Ook het oude cios terrein ligt er mooi bij, met veel bomen en heide.
Het feit dat de gemeente überhaupt het vakantiepark plan overweegt, laat maar weer eens zien dat de gemeente echt niet weet wat er speelt onder hun eigen bevolking. Hoeveel onheilige bouwplannen en mislukkingen moet deze gemeente nog ondergaan, zoals de ligne o.a.
Iedere keer kiest de gemeente weer voor het geld van een ontwikkelaar zonder te kijken waar de stad en zijn bewoners echt behoefte aan heeft.
En nu is dat ene plekje in Sittard wat nog echt positief is op de nominatie om ook “versjaggerd” te worden. Bravo gemeente…..ga je schamen.

20 oktober 2022 16:51

Roy Wevers

Gemeente,hou jullie eens bezig met zaken die er toe doen en hou de Schwienswei in ere zoals deze er nu bij ligt.

Idioterie van de bovenste plank om een prachtig natuurgebied om zeep te helpen.......en het vervolgens ook nog met mooie flutpraat willen doen voorkomen alsof het geweldig is.

19 oktober 2022 22:01

Steve Op den Camp

In de huidige maatschappij spelen bos- en natuurgebieden een steeds belangrijkere rol: in behoud van biodiversiteit en klimaatdiscussie. Laten we de Schwienswei daarom in ere houden, uitbreiden en vooral GEEN vakantiehuisjes plaatsen. Zodat wij en de generaties na ons hiervan kunnen genieten.

19 oktober 2022 08:50

Elisabeth

Red de natuur!!

16 oktober 2022 19:40

Guus van der Meulen

Goed plan. Natuur moet beter beschermd worden. Ik wandel een aantal keer per jaar in de schwienswei. Een nog groter wandelgebied en natuurgebeid zou nog weer zijn.

16 oktober 2022 13:31

Rachel

Heel mooi plan. Hopelijk ook goed uitvoerbaar. Helemaal voor dit plan !!! Ik wandel bijna dagelijks door dit gebied. Moet wel iets aan de distels worden gedaan. Maar voor de rest laat de natuur zijn gang gaan.

16 oktober 2022 13:11

J

Heeft Sittard dan echt zoveel vraag naar vakantie huisjes? We hebben reeds al een aantal hotels in Sittard voor toeristen. Maar wat kunnen die toeristen dan eigenlijk allemaal gaan doen in Sittard? Sittard-Geleen mag eens wat plannen maken en geld reserveren om het eerst eens voor de bewoners weer wat aantrekkelijker te maken. Er is toch niets meer te beleven. Iedereen gaat wel eens een dagje naar Roermond outlet, woonboulevard Heerlen, Terrein rodastadion, Maasmechelen. Dat had Sittard allemaal kunnen worden!
Dit begint echt niet met een vakantie park in een natuurlijke omgeving voor fietsers en wandelaars die geen geld uit geven. Geef de natuur die we hebben zijn plaats en rust. Maak eens iets moois van de reeds besteende gedeeltes!

16 oktober 2022 12:14

Mini Schichel-Dolmans

Ik las jullie plannen voor de schwienswei en ben blij dat de natuur weer voorrang krijgt. Sittard zelf heeft niet veel bosgebied en dan is dit voor de bewoners toch zeer fijn om te relaxen. Ook belangrijk voor kinderen om dichtbij een mooi klein bos te hebben.

16 oktober 2022 12:04

Jacqueline

Kort maar krachtig, Zeg NEEN tegen vakantie huisjes, Natuur op nr 1

07 oktober 2022 09:25

Debbie Melis

Save the Nature 🙏

06 oktober 2022 21:16

Tineke

Ik heb net jullie BETERplan gelezen. Ik ben voor! Ik hoop dat de neuzen in de gemeenteraad allemaal jullie kant opdraaien. Beter voor Sitard, beter voor de natuur, beter voor onze kinderen.
Succes!

06 oktober 2022 12:53

Daniel Peters

ik wandel zelf ook vaker in natuurgebied de Swienswei en is ook een fijne plek om te mediteren op een van de bankjes . in de zomer op een picnickmatje. ook een fijne plek voor excursies te houden, inderdaad natuureducatie. het openluchttheater is een ideale aanvulling op het bestaande nieuwe hateboerterein eventueel aangevuld met een kleinschalige eco gebouw waar ook met regen of winterweer activiteiten kunnen plaatsvinden. vlak naast het openluchttheater zo is er in ieder seizoen met kleine groepjes wat te beleven. zelf denk ik ook aan een wandeling om de verschillende energie plekken op en rond de Swienswei te ontdekken met een kleine groep geïnteresseerden. dit zou ik wel willen faciliteren. ook om zelf de energie van verschillende soorten boven te ontdekken en beleven tijdens een interactieve wandeling.

05 oktober 2022 22:17

Jolanda Lagarde

Prachtig natuurgebied. Ik wandel er regelmatig met mijn hond. Dit moet behouden worden. Geen vakantiepark. De natuur wordt verstoord. Soms onbewust omdat de mens de gevolgen niet weten of onderschatten. En ook vaker bewust, door dommigheid? Ik weet het niet. Maar we weten nu toch wel dat we niet zonder de natuur kunnen en dat de aarde op warmt en dat dit stukje prachtig natuurgebied behouden moet blijven. Kom op mensen laat je horen, samen staan we sterk 💪

13 augustus 2022 13:20

Marion

Ik kom zeker 4 x per week in de Swienswei met mijn hondjes, zodat hun en ik kunnen genieten van de mooie natuur, de dieren, de rust en alles wat de natuur te bieden heeft.

Ik moet er niet aan denken dat dit alles verstoord kan worden door een vakanti epark!! Het draait in het leven niet alleen om geld, maar om natuur en het behoud ervan.
Daarbij is het een thuis voor veel soorten dieren die daar ook recht op hebben!

Ik kom al 54 jaar in dit gebied, en dan zou het nu verloren gaan? Als het aan mij ligt niet.

Lang leve de Swienswei 💪🙏

23 april 2022 20:02

Leo

Vandaag met veel plezier in de Schwienswei gewandeld: heel vogels gehoord, genoten van een roofvogel op jacht naar een prooi, beversporen, Prachtig gebied, dat nooit nooit nooit vernaggeld mag worden door hongerige vastgoedbeleggers. Ook niet door een -nu nog als 'bescheiden' gepresenteerd- bugalowpark aan de rand. Sittard-Geleen heeft veel moois te bieden (cultuur, erfgoed, prachtige parken) maar weinig echte natuur. Laat dat wat we hebben, zoals Limbrichterbos en zeker ook Schwienswei daarom alsjeblief ongemoeid. Of laat het door Natuurmonumenten of Staasbosbeheer ontwikkelen en beheren zoals de Doort even verderop bij Echt. Zo blijft het ook een mooi onderdeel van de Pieterpad-route.

20 april 2022 14:48

Jo Aarnoudse

Indien er honderden vakantiehuizen worden geplaatst, is het gedaan met de rust in dit mooie natuurgebied.
Gemiddeld 3 a 4 personen en de nodige honden, die moeten worden uitgelaten ( en de hondenpoep)
gaat heel veel overlast geven.

16 maart 2022 19:01

Jos Laumen

Een ronduit belachelijk plan van een van oorsprong Zeeuws bedrijf (Roompot) dat, voor zover ik weet, uiteindelijk via enkele transacties in handen zijn gekomen van het hedgefonds KKR.
In een natuurbeschermingsgebied, of wat daar nog van over is, hoort zo'n belachelijk park niet thuis. Natuur is geen handelswaar, en zeker niet door een dergelijk hedgefonds.
Ik heb tot mijn verbijstering moeten constateren dat ze het schitterende Dishoek op Walcheren reeds totaal hebben vernield met de bouw van afzichtelijke krotten die ze vakantiehuisjes noemen

16 maart 2022 11:29

Rosita

De voorstanders schermen met het argument dat het een economische impuls zal geven aan de binnenstad van Sittard als de vakantiehuisjes op deze locatie worden gebouwd. Dit lijkt me overmoedig wensdenken. Mensen die een vakantiehuisje in het buitengebied huren nemen 9 van de 10 keer hun eigen spullen mee en koken zelf. Families, vriendengroepen; dat zijn doorgaans de boekers een die willen privacy in hun huisje. En om te winkelen zullen ze ook niet naar Sittard komen. Er is op dit moment een aantoonbaar tekort aan groene uitloopgebieden in onze gemeente. De verloren uithoek wat het voormalig CIOS-terrein nu is kan versterkt worden door het te betrekken bij de Schwienswei. Als natuurgebied. Je kan voedingsstroken voor bijen aanleggen, voedselbossen en eventueel moestuinen aan de buitenrand . Met de stijgende prijzen voor voedsel is dat laatste geen overbodige luxe. Vakantieparken zijn er al in overvloed. Met de grote industrie in onze stad is juist behoefte aan meer natuur.

16 maart 2022 10:05

Fuck de gemeente

Het maakt me zo kwaad dat die van de gemeente.maar door blijven gaan. Je kan beter iets aan het groen doen in de gemeente . 10km verder ligt ter hils mooi vakantiepark.blijf van de natuur! Een graafmachine laat die maar niet staan .de kannen staan al klaar

11 maart 2022 17:29

Suzanna

Laat de Schwienswei met rust ik heb er altijd met plezier gewandeld en ook nu ik niet meer in Sittard woon, kom ik er toch wandelen .
Daarnaast werk ik op een woongroep voor mensen met autisme in Sittard, ook een aantal van onze bewoners heb ik meegenomen om lekker in de Schwienswei te wandelen!

01 januari 2022 22:43

Nicole

Wonend in Oud Geleen loop ik met onze hond vooral langs de Geleenbeek van Munstergeleen tot aan Schinnen. Maar nu dochterlief is gaan zwemmen bij Hellas-Glana, besloten mijn man en ik met onze hond onder haar training eens een kijkje te nemen buiten. Nu maakten we kennis met de Schwienswei in de meest prachtige tijd van het jaar, de herfst. Omringd door mooie warme kleuren, bomen, water, paddestoelen, paadjes en bruggetjes hebben we echt genoten van een fijne wandeling. Wat is dit een ontzettend mooi gebied. Sprookjesachtig en een uitnodigende sfeer.
Nu maken we iedere training gebruik van de Schwienswei.
Goed om te lezen dat de vakantiewoningen van de baan zijn. Dit moet natuur blijven, en de grond ook weer terug naar de natuur. Petje af voor de mensen die zich hier voor hebben ingezet de afgelopen tijd.
Zo kunnen we allemaal in rust blijven genieten van dit mooie stukje natuur.

25 november 2021 10:20

Tom de Vries

Na het horen van jullie presentatie op 4 november ben ik ervan overtuigd dat dit het juiste plan is voor Sittard, en wil hiermee laten zien dat ik dit initiatief steun!
Heb nog altijd mooie herringeringen aan het zwembad de nieuwe hateboer met als grootste waarde het mooie stukje natuur om de buitenbaden heen waar je lekker kon relaxen en recreëren. Hopelijk kan het zwembad gemoderniseerd worden en de natuur uitgebreid worden!

23 november 2021 15:25

Jan Muijtjens

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks en het afdelingsbestuur hebben vandaag 9 november dit standpunt ingenomen over het dossier Schwienswei nadat de eindversie van de Landschapsvisie is uitgekomen:
Géén vakantiewoningen rond Schwienswei - Groene waarden centraal!
GroenLinks ziet niets in het plan om op de voormalige CIOS-locatie, grenzend aan natuurgebied de Schweinswei vakantiewoningen te bouwen en het hele gebied te verkopen aan een projectontwikkelaar.
Het volledige standpunt is hier te lezen: https://sittard-geleen.groenlinks.nl/nieuws/persbericht-7

09 november 2021 11:22

Séverine Louf

Met Scouting Don Bosco hier fantastische activiteiten beleefd. Als tiener, nu als '(oude) vriend van Don Bosco'. Zo belangrijk dat kinderen de natuur kunnen beleven in hun eigen omgeving. Zonder dat er entreegeld moet worden betaald! Dat ben ik me meer en meer gaan beseffen nu ik ook voor CNME De Rollen mag werken. Je verbonden voelen met natuur, omgeving én elkaar is de basis voor een duurzame toekomst. Dat geldt uiteraard ook voor grote mensen :)

03 november 2021 14:56

Jos Köhlen II Geen familie van de Jos Köhlen uit mei !

Mijn Vader Mathieu Köhlen (geboren in 1906) "poedelde" als kind- naar eigen zeggen naakt in de beekjes van de Schwienswei !
Totdat in de twintiger jaren van de vorige eeuw de mijnen de beekjes zwart maakten: de Mauritsmijn waste de gedelfde kolen in hun water.
Pas na de sluiting van de mijnen in de jaren zeventig werd het weer een natuurgebied,
Laat dit zo zou ik zeggen. Handen af van de Schwienswei !
Jos Köhlen II

30 oktober 2021 12:37

Claudia

De Schwienswei naast mijn deur hebben is dé reden waarom ik überhaubt in Sittard woon en wil blijven wonen. Ik kom er elke dag om er te hardlopen of om te wandelen. De Schwienswei fungeert als mijn kerk, psycholoog, sportschool én ontmoetingsplaats. Na 8 jaar over de Schwienswei huppelen zijn mijn Geleense DSM longen bijna weer schoon...De plannen van de Gemeente getuigen weer van de grootheidswaanzin waar ze toch al heel lang last van hebben. Wellicht kan een een mooie wandeling op de Schwienswei ze hier vanaf helpen?

25 oktober 2021 16:47

Eduard van der Poel

De gemeente komt weer eens met een compleet bezopen plan.
Ze hebben in het verleden al zoveel fouten met projecten gemaakt (mislukkingen).
Nu wil men de Schwienswei cultiveren, door er vakantiehuisjes te bouwen, fietspaden aan te leggen enz.
Uiteindelijk kost dit plan de gemeente meer geld dan dat het opbrengt.
Laat de Schwienswei met rust, iedereen is blij dat dit unieke stukje natuur nog bestaat in de omgeving van Sittard, men kan er in alle rust wandelen en genieten.
Maar nee de gemeente wil alles naar de wensen van de project ontwikkelaars aanpassen, en niet de bewoners van luisteren, die zijn niet belangrijk voor hun financiele problemen die ze zelf hebben veroorzaakt.

07 oktober 2021 09:05

Simon klein

Vandaag voor het eerst de mensen van clean up actie bij gestaan in het op ruimen van het klein en groot zo gezegd zwerfafval als wij in een tijd bestek van ongeveer 2 uur zo’n 200kg aan rotzooi van plastic tot aan halve fietsen uit de natuur van de swienswei halen zonder de niet gewenste 200Vakantie hutten wat zal dan wel niet het aantal kilo’s aan zwerfvuil zijn dus zeg ik NEE TEGEN DE VAKANTIE HUISJES

18 september 2021 14:36

Mark add.

Weer doet de gemeente grond in de verkoop. Er moet in het verleden al genoeg zijn verdiend aan dit terrein. Doet mij denken aan Gardenz. Ooit met steun van Natuurmonumenten opgezet als groen gebied om uiteindelijk een woonboulevard te worden. Het Sterrebos. Eeuwenoude bomen verliezen het van autoindustrie. De biomassacentrale. De schoonste van heel Nederland ! Alleen is dit geen schoon concept. Waarbij er bovendien ruimhartig wordt gesnoeid, opgezaagd en gekapt wordt. Corio Glana. Duizend bomen gekapt, te compenseren door 1000 boompjes om pas 30 jaar later op hetzelfde bladvolume te komen.
En nu zou er een vakantiepark komen in de jaren 60 gedachtengang. We leven nu echter in 2021: Habitat beschermen en uitbreiden om verdere onvoorstelbare achteruitgang van flora en fauna tegen te gaan. De Schwienswei is net opgenomen in de gebiedenlijst van Birdingplaces.eu om maar aan te geven wlek een uniek vogelgebied dit is.

18 september 2021 09:53

Mark Verhaegh

Vakantiepark: architectonisch een mooi plan; verkeerde plek. De volgende metafoor wil ik aangeven:
Als een kunstenaar een lyrische uitleg geeft over zijn maatschappelijk thema, research, motivatie, vorm- en kleurgebruik en milieuverantwoordelijke verf en eco-penselen gebruikt is dat prachtig. Tot het moment dat het te gebruiken canvas een Rembrandt is.

18 september 2021 09:31

Nicole

De Schwienswei is voor mij onthaasten, verwondering, rust. De diversiteit van het landschap maakt het verrassend en avontuurlijk. Als natuurcoach gebruik ik de natuur als metafoor en als spiegel en de Schwienswei is daar een perfect stukje natuur voor. Wat mij betreft geen vakantie huisjes maar meer natuur, dat is wat wij mensen nodig hebben, een plek om tot rust te komen en de verbinding met jezelf en de natuur weer te voelen.
🙏

15 september 2021 14:15

Fabienne C

Wat een walgelijk idee om een vakantiepark te realiseren op zo’n prachtig helend stukje natuur!! Zo’n unique en bijzonder oerbos en beschermde flora en fauna, daar blijf je van af!! Laat de dieren en planten met rust!! Alleen maar voor dat rotte geld. Een succes zal het nooit worden, want ik geloof in karma, en het is niet goed voor de flora en fauna als het plan doorgezet wordt. Iedere dag wandel ik met de honden door dit paradijs en iedere dag ben ik super dankbaar dat dit mag bestaan. En ik denk dat er meer zielen zo over denken. Verstoor de rust hier niet! ! Er staan bomen van 300, 400 jaar oud. Heb daar respect voor, want door hun kunnen wij ademen. Denk eens goed na gemeente! Je zou juist dit stukje natuur moeten koesteren in plaats van euro tekens te zien!

15 september 2021 00:38

Fabienne C.

Denk a.u.b met je hart en ziel in plaats van met het verstand en geldzucht!!
Zo’n mooi oerbos en prachtige vijver MOET BLIJVEN!!! Dit prachtige paradijs is het habitat van heel veel flora en fauna! En zelfs beschermde dieren, bloemen en planten die we moeten waarderen i.p.v een “eco” vakantiepark te realiseren. Daar is niks eco aan als daarvoor natuur moet wijken. Ik loop iedere dag door deze prachtige parel en geniet iedere keer weer intens van deze prachtige natuur! Dit mag nooit verdwijnen!!!

14 september 2021 02:47

Susanne Knubben Suijkerbuijk

Namens Kindcentrum Sittard heb ik samen met een partner van Wij Schwienswei een wandeling gemaakt over de Swienswei. We hebben gesproken over hoe mooi het zou zijn als er natuuractiviteiten voor kinderen georganiseerd zouden kunnen worden. Stiekem hebben we gedroomd over een natuur kennis en ontmoetingscentrum. De jeugd heeft de toekomst en kan helpen dit mooie gebied te onderhouden en te koesteren door hen veel te laten zien en leren over de natuur. Wij als Kindcentrum Sittard zien hier een mooie samenwerking tot stand komen :-)

04 september 2021 15:30

Wendy

Wij zijn net komen wonen in Sittard, vanuit Maastricht, om een rustiger bestaan op te bouwen vlakbij de natuur. Met ons 1 jarig zoontje, wonen we vlak naast de Schwienswei. De Broekmolen ligt er nog tussen. Het is heerlijk om er te wandelen te genieten van de natuur en ondertussen ons zoontje kennis te laten maken met alle moois dat natuur ons bied. Het zou toch zonde (en van de zotte zijn) dat ik straks mijn zoontje moet gaan uitleggen dat de gemeente vakantiehuisjes belangrijker vind dan de natuur? En wat moet ik hem dan leren over de natuur? Dat die plaats moet maken voor bebouwing? En waar moeten dan alle vogels en diertjes heen? Ik vind het echt belachelijk. En dan ook nog eens te bedenken dat ik straks letterlijk náást een vakantiepark woon. Sorry, maar dacht het niet. Afblijven van onze, toch al schaarse, natuur en ook onze rust!

25 augustus 2021 10:45

Bjorn

Wederom laat de gemeente hier zien geen enkel oog en oor voor haar bewoners te hebben. De tot vlees geworden weerspiegelingen van vriendjespolitiek die wij wethouders moeten noemen, bezwijken wederom onder de druk van de projectontwikkelaars en vergeten daarbij de emotionele, maatschappelijke én ecologische functie van de Schwienswei. Een groene omgeving is anno 2021 niet meer zo vanzelfsprekend als veel van de oude garde in ons gemeentebestuur denkt. We hebben hier het geluk te mogen beschikken over een gevarieerd stukje flora en fauna, dat bovendien voor iedereen toegankelijk is.
Laten we dit nou eens koesteren i.p.v. te denken in portefeuilles en een winstoogmerk. Er is in onze gemeente zo veel kapot gegaan in de handen van projectontwikkelaars en incapabele bestuurders; we moeten als inwoners ooit duidelijk maken dat ook wij onze grens hebben... Werkelijk niemand zit te wachten op vakantiehuisjes en de drukte die deze met zich meebrengen. Langzaam verliest Sittard haar charme.

18 augustus 2021 08:43

Mark

Blijf af van onze prachtige natuur zo dicht bij onze prachtige stad. Er zou zelfs nog meer natuur bij moeten komen. Laat de Sittardse “groene long” behouden blijven!

25 juli 2021 10:34

Sven Iser

Het is weer eens bureaucratie ten top. Een vakantiepark in de Schwienswei... De Schwienswei is een beschermd natuurgebied. Het is natuurlijk van de gekke dat er hier gebouwd zou mogen worden. Daarnaast snap ik niet waarom er in Sittard een vakantiepark gebouwd moet gaan worden, terwijl heel Nederland 100 moet rijden op een autosnelweg om de stikstofcrisis te beteugelen. Zorg eerst eens voor een goed winkelbeleid en fatsoenlijk werkende stoplichten in Sittard vooraleer je een natuurgebied gaat verkrachten zodat een of andere persoon weer zijn zakken kan gaan vullen.

23 juli 2021 15:24

Petra

Er is al zo weinig moois in Sittard. .. ..
Laten we de weinige mooie plekjes die we hebben dan toch gewoon behouden.
De Schwienswei moet gewoon een natuurgebied blijven waar mensen kunnen wandelen / vissen / schaatsen etc.
Niet zo vakantiepark met huisjes en grote ijzeren hekken eromheen. Buurtbewoners genieten al jaren van dit stukje natuur... waarom dit nu weer veranderen? Waar moeten zij naartoe om te wandelen, ontspannen en te genieten?

Het zwembad bezoek ik zelf wekelijks en er zijn altijd genoeg mensen....... waarom zou je dit dan weghalen.. is toch niet logisch.

Sprak laatst een vrouw die t 4 x p wk te voet bezoekt... en dat is maar 1 voorbeeld
Ik ben dan ook voor t behoud van t zwembad

22 juli 2021 08:06

Sonja

We moeten heel zuinig zijn op deze kleine stukjes natuur die nog zijn overgebleven en deze liefst uitbreiden. We hebben al veel te veel natuur opgeofferd en dat gaat zich uiteindelijk tegen ons keren. Laten we ervoor zorgen dat dit stukje mooie natuur dan ook behouden blijft!

21 juli 2021 09:56

Lisanne Meulenberg

Géén park! Laat het een natuurgebied blijven!

21 juli 2021 08:07

Pascal Gerits

De Schwienswei een parel in een steeds verder verschralende omgeving. Tijdens mijn revalidatie van een verkeersongeluk wandelde ik er bijna iedere dag. De ruimte, de natuur, de wandelende burgers, het was een genot en hielp mee in mijn revalidatie. Deze parel moet behouden blijven en geen vakantieoord worden voor vreemden. Laten we zuinig zijn op wat ons dierbaar is. Lang leve de stille, bijna geheimzinnige Schwienswei!

15 juli 2021 19:28

L. Schurgers

De Schwienswei is een natuurgebied en vormt de groene long van de stad Sittard. Er zijn grasweides en er is veel water in de vorm van beekjes en visvijvers. De Geleenbeek, de Molenbeek en de Roode Beek stromen door dit gebied. Bij de grens met Duitsland loopt de natuur ongestoord door in het natuurgebied Tüdderner Fenn. Daardoor komen er relatief veel wilde dieren voor in de Schwienswei: reeën, dassen, vossen, hazen en zelfs wasberen! In en om het water komen veel vlinders, libellen, kwakende kikkers en dikke karpers voor. Ook de bever laat hier zijn sporen na.
De Schwienswei is ook qua fauna een uniek gebied, met verschillende planten en bomen, waarvan heel veel planten beschermd zijn en tientallen op de rode lijst staan.Door het oerboskarakter is de Schwienswei een grote broedkamer voor de insecten. De Schwienswei gaat naadloos over in Parkbos Millen en het Geleenbeekdal. Hierdoor is de Schwienswei het belangrijkste verbindingsgebied voor de natuur in de omgeving van Sittard-Geleen

15 juli 2021 11:27

Matty Meuffels

De gemeente komt weer eens met een compleet bezopen plan.
De gemeente wil weer eens mensen trekken en naar het centrum, omzet voor ondernemers.
Ik heb dit vernomen via de gemeentelijke nieuwsbrief.
Je kon via een link een vragenlijst invullen en dat gedaan. Ik heb laten weten dat ik hier tegen ben en alles eraan zal doen dit tegen te houden. Ik ben die achterlijke gemeenteraad hier echt meer dan zat. Welke idioot bedenkt zo'n dom plan.
Ik denk dat het ook geen succes zal worden. Wie wil nou recreeren in Sittard op een vakantiepark. NIEMAND!
Dit wordt voor leegbouw gebouwd en kunnen dan vervolgens verhuurd worden voor permanente bewoning wegens woningtekort. En ik ben bang dat het de Schwienswei schade aanricht. Dat mag niet. Ik ga gemeenteraadsleden aanschrijven
dat ze tegen moeten stemmen en de koop moeten terugdraaien. Weg met de ontwikkelaar uit Maastricht.
Ik sluit me bij de andere mensen aan om dit gebied toe te voegen aan natuurgebied Schwienswei. Gewoon Schwienswei
uitbreiden.

13 juli 2021 23:32

Mia

Behoud van zwembad ,geen vakantiepark op deze locatie,open natuurgebied voor iedereen

13 juli 2021 11:27

Marc Bongers

Geen vakantiepark, wel 't alternatieve plan van Wij Schwienswei.

09 juli 2021 09:33

Eric Hermans

Onmiddellijk ophouden met die huisjes-flauwekul! De Schwienswei is voor talloze inwoners van Sittard van groot belang voor hun ontspanning. Niet eens zo heel lang geleden is Sittard nog uitgeroepen tot de groenste stad van het land. Dat is men kennelijk al weer lang vergeten....Hier zien we de gevolgen van het vervloekte neoliberale overheidsbeleid: zet gemeenten in financieel opzicht met de rug tegen de muur en ze verpatsen alles wat waardevol is om aan een paar centen te komen.

08 juli 2021 12:25

Marcel

Recreatie (zwembad hateboer) moet voor iedereen toegankelijk blijven . De natuur van schwienswei vrij toegankelijk voor iedereen en niet voor een select groepje dat de beurs trekt om het prive vermogen van enkele bevoorrechte nog verder te vergroten.

08 juli 2021 09:37

Henk

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de gemeente dit gebied eerst is gaan ontwikkelen als sportcentrum, daarna voorrang aan de natuur heeft gegeven en het nu gaat zien als een verdienmodel. Ik zou wel eens willen weten wat er intern en extern bij de gemeente is besproken.

07 juli 2021 21:03

Rene

Het stukje groen staat nu al onder druk. Slecht plan.

06 juli 2021 19:20

Marlies Renkens

Ik ben zeker VOOR behoudt van de SCHWIENSWEI IN ZIJN HUIDIGE VORM!!
Wat een prachtig stuk natuur.
🐸🦎🪲🐞🌺🍁🌾🌿🌱☘🍀🪱🐜🐝🦆🦢🕊🦔🦫🐿🐕 🐟🦋🐠
Fantastisch om te wandelen met een mooie losloopweide voor de honden.
🐕 🐶 🐩 🐕 🐶 🐩🐕🐶🐩🐶🐕🐩🐶
Het zou voor Sittard toch een aderlating zijn als dit zou wegvallen. Er zijn vast wel boeren in de omgeving die stoppen en hun grond graag voor een vakantiepark beschikbaar willen stellen!!!
Dus een mooie taak voor de Gemeente om opzoek te gaan naar die boer die zich beschikbaar wil stellen.
🙂 🤫 🤔 🤨 😒 😬 🤨 😄 😁 😀 😃
Maar laat de Swienswei met rust!!!
🤨 🤔 🤨 🙁 😕 😠 😤 🥺 😥 ☹ 😟
Gemeente ben zuinig op de mooie dingen die je al bezit!!!
Anders heb je later weer JAREN SPIJT VAN WAT JE HEBT WEG GEGEVEN!!!!
😤😢😭😤😩😫😤😩😫😥😢😭😥
Marlies Renkens

06 juli 2021 17:09

don

Wat groen is moet groen blijven!

02 juli 2021 20:33

Roland schūtte

Vakantiepark mag er echt niet komen zo zonde van de mooie natuur

01 juli 2021 02:17

Patricia Meuffels

Ik ben ook voor een alternatief
Een vakantiepark kan gerealiseerd worden op agrarische grond van voeren die stoppen
Ik kom graag op de Schwienswei om hier in de natuur te vertoeven
Als er huisjes staan, is het in mijn ogen geen natuur meer !

30 juni 2021 20:26

Diana Vogels

Handen af van de Schwienswei, mooi stukje natuur aan de Noordkant van Sittard. Dit stukje groen hebben wij broodnodig als tegenhanger voor de chemische industrie aan de Zuidkant van Sittard. Wij wandelen veel op de Schwienswei en genieten van de natuur in elk jaargetijde. Dus zijn wij voor de uitbreiding van het natuurgebied. Dit komt de leefbaarheid voor flora en fauna ten goede en wij kunnen daar dan weer van genieten. Bovendien zijn er al genoeg vakantieparken in Limburg. Vergeet niet, jullie zijn volksvertegenwoordigers, luister dan ook naar de wens van het volk.

30 juni 2021 13:46

Eric Ermans

De Schwienswei moet natuurgebied blijven. Op een vakantiepark zitten wij NIET te wachten! Het alternatief is een mooi plan en zorgt ervoor dat het mooie natuurgebied nog mooier wordt.

30 juni 2021 09:42

Renate Louis

Geen vakantiepark op de Schweinswei aub!!!!

30 juni 2021 08:49

A. Haak

Ik ben voor natuurbehoud icm educatie/ wandel- vis- andere dagrecreatie. Geen huisjes bouwen aub.
Ik vind het een prachtig stuk natuur dat zeker behouden dient te blijven. Echter voel ik mij er soms niet helemaal prettig door loslopende honden. En als vrouw alleen blijf ik er ook liever weg.

29 juni 2021 19:42

greet

De swienswei moet natuurgebied blijven en geen geldschieter.
educatie en n wandelgebied voor sittard. Zo blijft Sittard n klein vriendelijke plaats om te wonen.
fam, soons

29 juni 2021 15:29

Loewie

Van mij mag Schienswei vakantiepark er zeker komen.
Wel zonder afbraak aan natuur.
Denk eens aan de mensen die hier hun brood kunnen gaan verdienen.
de vakantiegangers die de stad bezoeken en terrasje pikken.
Of telt dit allemaal niet meer mee ?????

29 juni 2021 13:49

Dave Bongaerts

Voor! In de regio staat natuur constant onder druk. Ik woon in Nieuwstadt en dat dorp wordt al behoorlijk gesandwicht door VDL of autowegen naar Duitsland. Je hoort wel natuurcompensatie, maar natuuruitbreiding niet. De scheienswei is onderdeel van een groene schakel. Dat moet blijven. Geef mens en natuur ook de ruimte om te kunnen ademen en tot rust te komen.

29 juni 2021 07:01

Tom Ehlen

Uiteraard ben ik vóór het alternatieve plan!! Prachtige natuur, geweldige dieren, genieten van de rust, ontspannen, wandelen met familie of vrienden, canicrossen met onze hond of juist een keertje lekker hardlopen en afschakelen; de Schwienswei biedt dit en nog véél meer;
Kortom, gezondheid!! Beste gemeente Sittard-Geleen, laat je van je beste kant zien, ga voor het alternatieve plan, denk groen, stimuleer bewegen, laat jullie inwoners hier genieten en ontstressen, investeer in vitaliteit en een actieve leefstijl, investeer in de échte Schwienswei!!

28 juni 2021 21:38

Daniel Wagemans

Prachtig initiatief om dr Schwienswei verder uit te breiden , meer natuur - minder vakantiehuisjes !

28 juni 2021 16:40

Thea Zuurman

Handen af van Schwienswei. Heerlijk daar te wandelen in de natuur met of zonder de honden en bij uitstek De route voor een ijsje in Duitsland.

28 juni 2021 13:15

Ineke

Laat de natuur met rust, is de meest toepasselijke zin hier. Met iedere boom die moet wijken voor vakantiehuizen vernielen we de toekomst van een leefbare stad, een leefbare planeet.

27 juni 2021 22:05

Elly

Een heerlijke plek waar we veel wandelen en genieten van alle pracht
Als we dat nou eens koesteren dan geven we de jeugd een mooi
Monument

27 juni 2021 21:39

Sandra Rensen

Er is nooit teveel aan groen. En uitbreiden vind ik een heel goed idee, ipv vakantiehuisjes.

27 juni 2021 14:38

Monique Weling

Er zijn meer dan genoeg vakantieparken in Limburg. De helft hiervan staat leeg of wordt een paar jaar nadat ze gebouwd zijn reeds verkocht aan particulieren, omdat de verhuur niet loont.
Laat de schwienswei met rust, letterlijk!
Uitbreiding is natuurlijk super!
Heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van het mooie groen!

27 juni 2021 13:01

Angela van Dinther-Erkens

Wij komen hier regelmatig met onze kinderen, ook opa en oma wandelen hier graag. Dit stukje prachtige natuur kunnen en willen we niet missen.

27 juni 2021 08:08

Baer Sjrieje

De Schwienswei mot WEI blieve.
Dat is natuur en recrearie op en top !!!!

26 juni 2021 21:23

Sandra

Dat zou idd een mooi alternatief zijn voor iedereen en vooral voor de natuur. Die vakantie huisjes moeten weg blijven. Die horen daar niet thuis. Het is een geweldig gebied voor te ontspannen.

26 juni 2021 20:13

greet

de swienswei is deel van de sittardse geschiedenis.
veranderingen moeten ten goede komen van mens en natuur. daarom willen we het natuurgebied behouden voor de inwoners van sittard.

26 juni 2021 19:27

Rogv123@gmail.com

het plan is wat het hoort te zijn. super.
hoe verder. jullie melden elke stem telt maar hoe kunnen we onze stem dan laten gelden op dit moment? dat mis ik in het verhaal.

26 juni 2021 17:31

Anna-Mathea Kittel

Als kind kwam ik vaak op de Swienswei . Onze overburen hadden een boerderij de koeien van de boer liepen de hele zomer daar op een wei. Vaak mochten wij ( de kinderen uit de straat ) mee als de boer de koeien ging melken .We speelden er en plukte de mooiste bloemen ,het was elke keer weer een feest. Dit mooie prachtige stukje natuur mag toch niet vol gebouwd worden met vakantiehuisjes ,de natuur is niet van ons we mogen er van genieten verder hebben we de taak dit gebied te bewaren voor de toekomst ,er is toch al weinig meer natuur over. Dus zorg voor onderhoud en niet voor sloop.

22 juni 2021 21:33

Harm

Op z`n zachts gezegd, jammer dat de gemeente zo omgaat met de belangen en behoeftes van hun inwoners.
Een van de weinige natuurgebieden binnen de gemeente Sittard met deze biodiversiteit wordt opgeofferd voor....

21 juni 2021 13:42

Jos Schmeitz

De mond vol van burgerparticipatie, eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor de inwoners….alleen nu even dus niet. De gemeente wil de lucratieve deal met de projectontwikkelaar die hen tevens verlost van de “sterfhuisconstructie Hateboer” niet laten schieten. Zelfs niet in een heel smal stukje westelijk mijnstreek dat al vergeven is van de erfenis van mijnbouw en actuele fors vervuilende industrie, waar de natuur al decennia bedreigd wordt en in pure vorm nauwelijks nog aanwezig is. Kostbaar erfgoed als de Schwienswei kan dan ook in hun visie beter financieel verpand worden, hoezo natuurbescherming, terugdringen van vervuiling en co2 uitstoot? Schande; een ander woord heb ik er niet voor. Groot gelijk belangengroep dat jullie niet gebruikt willen worden om hiermee de schijn van burgerparticipatie hoog te houden. Gemeente Sittard - Geleen kies met hart voor groen in plaats van met het hoofd voor geld. Ik kan niet wachten op de verkiezingen!

20 juni 2021 18:06

Ron Huiveneers

Hoezo volksvertegenwoordigers, Wij het volk willen geen vakantiehuisjes op de Schwienswei, maar de gemeente heeft andere (lees financiële) belangen.

Een schande is het.

20 juni 2021 17:55

Mathilde

Dit is de plek voor mij en mijn kleine mannetje om even lekker uit te waaien. Ik wil hem zoveel mogelijk leren te genieten van de natuur en wat zich daar allemaal voor wonderlijks afspeelt. Ik zelf geniet ook volop en het doet mij denken aan mijn kindertijd. Als de natuur uitgebreid kan worden vindt ik het helemaal geweldig! Geen vakantiehuisjes aub!!

20 juni 2021 13:43

John Hanssen

Ik sluit me helemaal aan bij de bovenstaande schrijvers , die allen steekhoudende argumenten aandragen om de handen af te houden van dit prachtige en zo belangrijke natuurgebied. Mocht de gemeente deze plannen serieus willen realiseren dan raken met mij en vele anderen het geloof in de politiek, die er voor de mensen moet zijn, nog meer kwijt . Kom op Sittard en laten we met ons allen ( zeker ook de gemeente!) dit mooie gebied niet verloren laten gaan!!

16 juni 2021 15:47

Frank

De Schwienswei is voor mij een onmisbare schakel tussen werk en ontspanning. Elke avond even een blokje om genieten van de natuur en de vogelgeluiden. Daar kan geen vakantiehuis tegenop.

15 juni 2021 20:39

Henk

Ik woon al bijna mijn hele leven pal aan de rand van de Schwienswei. 45 jaar geleden speelde ik als kind al hier.
Toen was het nog voornamelijk akkerland en heb ik door de jaren heen langzaam maar zeker de vergroening en teruggave aan de natuur met veel plezier zien voltrekken. Ik wandel er nu nog regelmatig en geniet van de rust en al het moois wat er te zien is.
Los van dat een uitbreiding van dit mooie natuurgebied een veel betere oplossing zal zijn dan de bouw van een vakantiepark zal dit ook een veel grotere belasting voor de natuur en het omliggende gebied gaan inhouden.
Gemeente Sittard kijk eens een keer verder dan de lege gemeentekas. De samenwerking met grote projectontwikkelaars heeft in het verleden ook al vaker vragen opgeroepen.
Denk dit maal ook eens aan je bewoners en de instandhouding/uitbreiding van het broodnodige stukje natuur in onze gemeente.

10 juni 2021 12:27

Judith School

Heerlijk wandelen met vrienden en/of de hond. In elk jaargetijde is er wat te zien en je gedachten komen er tot rust. Hopelijk blijft de Schwienswei behouden.

08 juni 2021 13:49

roger

wat is er nu mooier en goedkoper dan de natuur zijn gang laten gaan. geen bungalowpark en geen kunstmatig aangelegde parkachtige omgeving

07 juni 2021 13:39

Marleen Van Rijnsbergen

Sociale Academie, begin jaren ‘90. Stiekem een hoorcollege skippen om met klasgenoten en gitaar de Sportcentrumlaan over te steken. Liggend in het gras van de Schwienswei maakten we muziek, keken we naar de wolken en droomden we onbezorgd over de toekomst...

Zwangerschappen, kinderwagens, kleuters. Een lange wandeling of een snel rondje-hondje. Geluk, verdriet of zorgen. De Schwienswei ligt hier om de hoek en geeft mij altijd weer rust, verwondering, een opgeruimd hoofd en vertrouwen in de toekomst.

De toekomst is nu! De Schwienswei staat nu voor de keus: Ofwel ze raakt ingeklemd achter een enorme explosie van vakantiehuisjes. Ofwel ze groeit uit tot een fantastische groene oase, waar we wandelen, spelen en genieten. Waar vogels broeden, libellen vliegen en schoolboeken letterlijk tot leven komen. Waar we tot onszelf kunnen komen en onze accu weer op kunnen laden. Laat ons de juiste keuze maken: niet alleen voor ónze toekomst, maar ook die van onze (klein)kinderen!

05 juni 2021 22:30

Wil

Wij komen al 17 jaar meerdere keren per dag in dit prachtige natuurgebied. Iedere keer dat wij hier komen zijn we weer verbaasd door de prachtige natuur en zijn diversiteit. Het is echt een wonder van Sittard dat zoveel pracht met zoveel leven midden tussen wijken en industriegebieden ligt. De Schwienswei heeft al genoeg te lijden van het vliegverkeer van Beek, het industrieterrein, de biomassacentrale, het zwembad en de toegenomen drukte. Daar kan met geen gezond verstand toch ook nog een park bij komen dat is toch niet meer van deze tijd! Daarbij heeft de Schwienswei mij verteld dat ze liever wat extra bomen geplant ziet worden, wie kan er nou tegen in gaan als moeder natuur gesproken heeft. Laten we nou gewoon weer beslissingen nemen vanuit ons gezonde verstand en in ieders belang en gezondheid zowel mentaal als fysiek. Als we dan toch graag wat meer toeristen willen kunnen we ze in de Linge zetten dan zou het pas echt ecologisch zijn.

03 juni 2021 14:53

Jolanda

Natuur in mijn achtertuin. Al 15 jaar geniet ik samen met mijn hond, en inmiddels met mijn 4 kleinkinderen van de pracht en rust van dit geweldige natuurgebied. Een rustplek en een Hof van Onthaasting, opladen en opsnuiven van alles wat deze prachtige plek te bieden heeft. Ik merk wat dit prachtige stukje natuur doet met mij maar ook vele andere om- en inwonende van Sittard en omstreken. Ik zie hoe mijn kleinkinderen tijdens onze wekelijkse Schwienswei wandeling uitgedaagd worden. Wat ik echter ook de afgelopen 15 jaar heb ervaren is de enorme toename van verkeersdrukte en overlast op de Sportcentrumlaan. Ik maak me dan ook grote zorgen dat een vakantiepark met zijn 350.000 bezoekers, zowel op het natuurgebied en de leefbaarheid van de aangrenzende wijken de nodige onwenselijke sporen gaat achterlaten. Vandaar mijn inzet om de Schwienswei en het aangrenzende CIOS terrein als natuurgebied te behouden verder te ontwikkelen en het de status te geven die het eigenlijk al jaren verdiend.

31 mei 2021 17:04

Ivo

De Schwienswei is een prachtig, ruig natuurgebied… Ik wandel er dagelijks een grote ronde met mijn hond… Dit plan leidt tot een vakantiepark omringd door hoge hekken. Waardoor ontoegankelijk vanuit de Baandert, en vanuit Millen Tudddern niet meer naar Sittard… Alleen goed voor investeerders ergens aan de andere kant van het land..En als het niks wordt vol Oosteuropese Seizoenarbeiders… Laat het toch ajb natuur blijven!!!

30 mei 2021 23:20

JJA Dukers

Meer ruimte voor de natuur!

30 mei 2021 21:46

Ed Janssen

De Schwienswei is voor mij de plek waar ik mijn eerste hardlooprondjes heb gemaakt een jaar of 15 geleden. We liepen er eerder ook al met de kinderwagen toen de kinderen nog heel klein waren. Het terrein was toen (2004-2007) nog wat lastig toegankelijk moet ik eerlijk zeggen. Je kon er toen alleen via de zijkanten inkomen, wat ik wel een beetje unheimlich vond. Inmiddels met het verdwijnen van de CIOS bebouwing is het allemaal wat toegankelijker geworden. Ik ben er laatst met onze hardloopgroep nog eens een aantal keren doorheen gerend om ze te laten zien hoe divers de natuur is. Ik vind ook de Duitse kant leuk, het pad dat tussen Millen en Tuddern loopt. Daar kijk je tegen de beek en het bos aan. Het zou heel erg jammer zijn als dat allemaal "verpest" zou worden door huisjes. Dit gebied schreeuwt gewoon om een meer natuurlijke inrichting. Het plan dat op deze site gepresenteerd wordt steun ik dan ook van ganse harte. Laat die beken lekker meanderen en geef ruimte aan de ijsvogel.

30 mei 2021 21:39

Jack Koenen

De Schwienswei is ‘t Natuurhart van de omgeving Sittard-Oost
Hier kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan en even helemaal tot rust komen te midden van de natuur.
De Schwienswei is een plek waar je geniet van dat stukje natuur, wat Sittard nog rijk is, waar je de (klein)kinderen kennis laat maken met de prachtige flora en fauna wat de natuur uitmaakt.
Het is het ideale startpunt voor een kleine of groter wandeling door de natuur en aansluitende gebieden zoals het Parkbos Millen, Schwienswei 2, Geleenbeekdal, Tuddern Fenn, Roodebeekdal tot de Brunssemerheide aan toe.
*U weet, dagelijks een half uur wandelen in de natuur is het ultieme medicijn en levert meer op dan we zoeken (John Muir)
*U weet verder dat elke verstoring van dit (klein) gebied, funest is, al of niet gesaust met een
zogenaamd eco-sausje.
*Ook weet u dat uitbreiding van dit gebied (en andere natuurgebieden), een bijdrage levert aan de
luchtkwaliteit, waar we zo broodnodig naar snakken.

30 mei 2021 16:53

Miranda

Ik wandel iedere dag op de schwienswei hartstikke mooie natuur waar je van geniet.
Kan me niet voorstellen dat er eco huisjes komen zou zonde zijn van de natuur daar.

29 mei 2021 08:34

Corrinne

Er staan al genoeg luxe - voor velen onbetaalbare - vakantiewoningen in onze kleine land. Natuur is veel belangrijker en daar is te weinig van. Dus veel liever meer bomen.

29 mei 2021 00:53

Bep Mergelsberg

“In every walk with nature, one receives far more than he seeks.” ofwel 'Tijdens elke natuurwandeling, krijg je veel meer dan je zoekt..' John Muir, natuurvorser, schrijver en natuurbeschermer, vat met deze quote kort en krachtig samen waarom ik me inzet voor het behoud van de Schwienswei en de uitbreiding van dit natuurgebied. Wat ik in de Schwienswei zoal vind, kun je lezen in dit gedicht https://bepmergelsberg.webnode.nl/news/schwienswei-momenten/

28 mei 2021 23:04

Herbert

De website ziet er prachtig uit! Een goed tegengeluid.
Wat mij wel opvalt dat de "vakantiehuisjes", echte vakantiew`oningen blijken te zijn met veelal een etage erop.
Ook het hoofdgebouw zal niet klein zijn.
De aanpak van de natuur en aansluiting van de beek in het plan juich ik uiteraard wel toe.

28 mei 2021 22:23

Nieling.jl

Als de laatste boom is geveld en de laatste vissen zijn gevangen. Dan zal de mens begrijpen, dat je van geld niet kunt eten. Blijf van de natuur af, er is al niet veel over

28 mei 2021 10:48

Dolly Hoeben

Ik moet er niet aan denken dat ik tijdens mijn wandeling door de Schwienswei alleen nog maar huisjes zie. Dit mooie kleine stukje natuur moet blijven.

28 mei 2021 08:24

Roger

Geen vakantiepark maar natuur behouden en uitbreiden.

28 mei 2021 05:36

Carla Faber-Geers

Voor mij en ons gezin is de Schwienswei erg waardevol ! Wij komen er vaak om samen met de hondjes, kinderen en vrienden te genieten van deze mooie plek, grenzend aan onze wijk Overhoven. Dus laat het a.u.b. zo blijven en maak er dus geen commercieel vakantiepark van !😣We moeten de natuur blijven koesteren en behouden voor nu en de toekomst! 🌳🦅🐈🐭🐾🐀🦎🐝🐞🕷🦋🐜🐡🐛

27 mei 2021 10:13

Franco Ermans

De Sjwienswei is een natuurgebied en dat moet zo blijven! Geen vakantiepark van maken!

27 mei 2021 09:31

Anneke Marx

prachtige plek in Sittard

26 mei 2021 22:33

Wil Bijlsma

De Schwienswei moet blijven en geen vakantie huisjes.
Het zal erg zijn nog meer natuur voor de sittardenaren weg,want geloof maar niet dat wij daar dan nog mogen komen.
Ze moeten gewoon van de natuur van Sittard afblijven.

Groetjes Wil

26 mei 2021 22:24

Henny

Prachtige website, net iets uit een andere wereld!!

26 mei 2021 21:33

Mark Boemen

Geen vakantiehuisjes daar zijn er al zat van de natuur daar in tegen wordt steeds minder dus handen af van dit mooi stukje natuur.

26 mei 2021 21:18

Anita Heijman

Ik zeg altijd:
Ik heb de mooiste tuin van Sittard en omstreken en dat is de Schwienswei.

Wat is het elke dag genieten, wandelen met de hondjes, genieten van de natuur.
Loop eens over de schwienswei en luister!!!!!!
Zo veel vogelgeluiden en dat in de vrije natuur!!!!
Kijk naar de bloemenpracht, het mooie groen en de kabbelende beekjes.
Nou wat boffen wij sittardenaren met zo'n tuin❤❤❤.

26 mei 2021 14:32

Hans Heijnen

In een ver verleden (1995) heb ik meegewerkt aan de internationale grensoverschrijdende visie voor het hele stroomgebied van de Roode Beek. Inmiddels zijn op vele plaatsen de toen ontwikkelde ideeën uitgewerkt in concrete projecten zoals de ontkluizing van de Roode Beek in Schinveld. In de geest van de destijds ontwikkelde visie zou het heel mooi zijn als de smalle natuurstrook rondom de Roode Beek zou worden uitgebreid. Hier ligt een prachtige kans om de Schwienswei met Roode beek en Geleenbeek en haar zijtak de Molenbeek zich tot het Mesopotamië (Tweestromenland) van Limburg te ontwikkelen.

26 mei 2021 10:51

William Timmermans

De coronacrisis toont eens te meer aan dat het belangrijk is dat inwoners dichtbij een plek hebben waar ze een wandeling kunnen maken, kunnen genieten van groen, rust en natuur. Deze plekken zijn er in Sittard en in heel de Westelijke Mijnstreek al veel te weinig,. Het gaat ook helemaal voorbij aan beleidsvoornemens voor meer groen in en om de steden in Limburg. . Het draagt verder bij aan de positieve gezondheid van de inwoners. Het gebied ligt tegen een deel van Sittard aan dat dichtbebouwd is met ook nog eens een groot industrieterrein met veel vrachtverkeer. Behoud deze oase
en verkwansel dit niet vanwege economisch gewin.

26 mei 2021 10:00

Jos Köhlen

Viva le Schwienswei es ut is! Niks vakantiepark !

26 mei 2021 08:40

Roberts

Ben daar opgegroeid
Woonde in de Sintjozfstraat
Heel veel mooie herinneringen zoals
Schaatsen
Vissen
Wandelen
Boomhutten maken
Fietsen
Hond wandelen
Dit is een deel van mijn leven
AFBLIJVEN VAN DIT MOOIE GEBIED

26 mei 2021 07:58

j .op den camp

Het natuurstuk bij uitstek , de groene long voor stadbroek en broeksittard . De plaats waar je nog rust en natuur kunt vinden . Hoezo natuur opofferen voor geld om rijken nog rijker te maken ?. Blijf af van dit stukje puur natuur , denk ook aan de kinderen van nu . Vergeet nooit de fout die de gemeente heeft gemaakt met het afbreken van gemeentehuis op de markt , maak deze fout niet nog eens . wie zijn toch die rare mensen met zulke rare ideeën ? , schijnbaar niet de mensen uit stadbroek of broeksittard . bezint eer gij begint !!!!!!.

26 mei 2021 07:50

Nicole Harren

Sinds 2018 speelt de Schwienswei een grote rol in mijn mentale welzijn.
Ik werd ziek in 2018, burn-out en depressie. De Schwienswei heeft letterlijk bijgedragen aan mijn herstel.
Reeds 4 jaar loop ik er bijna dagelijks.
Ik wandel er mindful, hierdoor ben ik uit mijn depressie geraakt,
Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen in de natuur hier een positief effect op heeft., ik heb dat aan den lijve ondervonden.
In plaats van pillen slikken, liep (en loop nog steeds) over de Schwienswei.
Daarnaast ben ik de Schwienswei tot in de kleine hoekjes gaan fotograferen. Ik zie de schoonheid, de diversiteit, de wisseling van de seizoenen, daar leef ik naar, de Schwienswei is mijn leraar.
Dan heb ik er mensen leren kennen, gelijkgestemden, maak er dagelijkse praatjes.
Samengevat, Schwienswei draagt positief bij aan mijn fysieke gesteldheid, mentaal welbevinden, zingeving, herstel bij ziekte.!
Deze rust plek voor dier en mens mag nooit verstoord worden!

25 mei 2021 21:40

Sander Geelen

De Schwienswei was tot voor kort voor mij vooral een plek waar we vroeger gingen schaatsen. Sinds de plannen voor het vakantiehuisjespark ben ik maar eens wat vaker gaan kijken en nu valt me vooral op hoe mooi het daar is, zo dicht bij de stad. Ik wist het niet. Prachtige weides, bossen, vijvers, beekjes en dat allemaal vlak bij elkaar. Drie beken op een paar honderd meter van elkaar, met bevers, dassen, vossen, ijsvogels, zilverreigers, libellen en vlinders. Het is daar heerlijk wandelen.
Het kan toch niet zo zijn dat we dat in gevaar gaan brengen door het gebied te omsingelen met 330 vakantiehuisjes en honderduizenden toeristen per jaar? Hebben we nu echt niks geleerd van hoe Zuid Limburg grote delen van het jaar onder de voet gelopen wordt door toeristen? Hebben we niks geleerd van hoe kwetsbaar de natuur is? Ik dacht dat de kranten daar afgelopen jaar vol over hebben gestaan.
Wie denkt nu echt dat we als inwoners van Sittard-Geleen onbeperkt door zo'n vakantiepark kunnen wandelen en gebruik kunnen maken van hun zwembad ? Ga maar kijken in andere soortgelijke parken, bijvoorbeeld bij de Heelderpeel. Slagbomen met een bordje "prive-terrein" met beperkte toegang. Als we geluk hebben mogen we recht over het vakantiehuisjespark naar de Schwienswei lopen om daar aan te sluiten in de file van wandelende toeristen. Met een beetje mazzel zitten de eendjes nog in de vijver en vliegen er nog wat merels en mussen rond.
En we hebben al niet zo veel echte natuur in onze mooie gemeente. We willen de leefbaarheid bevorderen in deze gemeente om vergrijzing tegen te gaan. Dat begint ermee dat we het moois dat we hebben niet weer opofferen aan korte termijn economische of financiële belangen. Zo is er al veel te veel kapot gegaan. We moeten maar eens wat zuiniger zijn met de natuur, daar hebben we op termijn allemaal voordeel van.

22 mei 2021 12:32

Wil je ook in ons gastenboek schrijven?

Je email adres zal niet getoond worden in het gastenboek
de met * gemarkeerde velden zijn verplicht